Υποστηρικτής

Υποστηρικτής: Εικόνα
Η πρώτη φιλαρμονική των Σερρών «Τερψιχόρη». Φωτογράφηση του 1906.

Υποστηρικτής: Χαρακτηριστικό Υποστηρικτή

Μουσικό Αρχείο Γ.Αγγειοπλάστη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με ιδιαίτερη ικανοποίηση φιλοξενεί στο κτήριό της σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το Μουσικό Αρχείο του συμπολίτη μας Γιώργου Κ. Αγγειοπλάστη.
Πρόκειται για μια Συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες, από τις οποίες 120 μεγάλου μεγέθους (χαρτόνια), πρωτότυπες και μονάκριβες, που καλύπτουν την πολυσήμαντη περίοδο της μουσικής παραγωγής και δραστηριότητας των Σερραίων από τα τέλη του 19ου αιώνα και την Τουρκοκρατία, έως και τις αρχές του 21ου.
Εκτός από το φωτογραφικό υλικό το αρχείο περιλαμβάνει περί τα 4.500 έντυπα ντοκουμέντα - καθώς και ενδεικτικό οργανικό υλικό - χειρόγραφα, εφημερίδες, φέιγ-βολάν, διπλώματα, παρτιτούρες, αποδεικτικά σπουδών, αλληλογραφία μουσικών ιδρυμάτων, σωματείων κ.λπ. Ικανό μέρος του αρχείου κατέχουν οι χειρόγραφες (με πενάκι) παρτιτούρες του περισσότερο σημαντικού Σερραίου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Π. Σταματίου (1909-1998).
Η Συλλογή του Γιώργου Αγγειοπλάστη είναι, κατά την εκτίμηση των ειδικών, ένας ανεκτίμητος θησαυρός με ιδιαίτερα σημαντικό αρχειακό και μουσικοπολιτισμικό ενδιαφέρον για την πόλη μας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βιβλιοθήκη μας που το φιλοξενεί.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών ευχαριστεί θερμά τους:

Κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου και τους εγγονούς της Δημήτριο και Ελεάννα Καρά για τη δωρεά πέντε φοριαμών προκειμένου να εξοπλιστεί το μουσικό αρχείο του Γιώργου Αγγειοπλάστη. Η δωρεά αφιερώνεται στη μνήμη της αδικοχαμένης κόρης της εθνομουσικολόγου Έφης Χατζηδημητρίου - Καρά.

Μελπομένη Γιάντσιου, Κώστα και Χρήστο Γιάντσιο, για την δωρεά οργανοθήκης στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους Συμεών Γιάντσιου, επί σειράν ετών μέλους των σερραϊκών χορωδιών.