Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη: Εικόνα
φιλαρμονική ορχήστρα

Μουσικό Αρχείο Γ. Αγγειοπλάστη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών  φιλοξενεί στον 3ο όροφο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το Μουσικό Αρχείο του κ. Γιώργου Κ. Αγγειοπλάστη.
Πρόκειται για μια Συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες, από τις οποίες 150 μεγάλου μεγέθους (χαρτόνια), πρωτότυπες και σπάνιες, που καλύπτουν την πολυσήμαντη περίοδο της μουσικής παραγωγής και δραστηριότητας των Σερραίων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις αρχές του 21ου.
Εκτός από το φωτογραφικό υλικό, το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερα από 4.500 έντυπα ντοκουμέντα, μουσικά αντικείμενα, χειρόγραφα, εφημερίδες, φέιγ-βολάν, διπλώματα, παρτιτούρες, αποδεικτικά σπουδών, αλληλογραφία μουσικών ιδρυμάτων, σωματείων κ.λπ. Ικανό μέρος του αρχείου κατέχουν οι χειρόγραφες (με πενάκι) παρτιτούρες του σπουδαίου Σερραίου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Π. Σταματίου (1909-1998).
Η Συλλογή του Γιώργου Αγγειοπλάστη είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός με ιδιαίτερα σημαντικό αρχειακό και μουσικοπολιτισμικό ενδιαφέρον για την πόλη των Σερρών.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών ευχαριστεί θερμά:

Την κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου και τους εγγονούς της Δημήτριο και Ελεάννα Καρά, για τη δωρεά πέντε φοριαμών προκειμένου να εξοπλιστεί το μουσικό αρχείο του Γιώργου Αγγειοπλάστη. Η δωρεά αφιερώνεται στη μνήμη της αδικοχαμένης κόρης της, εθνομουσικολόγου, Έφης Χατζηδημητρίου - Καρά.

Την κα Μελπομένη Γιάντσιου και τον κ. Κώστα και Χρήστο Γιάντσιο, για την δωρεά οργανοθήκης στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους Συμεών Γιάντσιου, επί σειράν ετών μέλους των σερραϊκών χορωδιών.

Σύνδεσμος προς το Μουσικό Αρχείο του Αγγειοπλάστη.