Προσωπικότητα

Προσωπικότητα: Εικόνα
Κουζινόπουλος Σπύρος

Προσωπικότητα: Χαρακτηριστικό Προσωπικότητας

Κουζινόπουλος Σπύρος


Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών το 1947 και στα 40 και πλέον χρόνια που ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των Σερρών, της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης, ενώ υπήρξε ανταποκριτής επί μία δεκαπενταετία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με αρμοδιότητα και το βαλκανικό χώρο.
Το ξεκίνημά του στη δημοσιογραφία, έγινε από τις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Δημοκράτης», που εξέδιδε στα Σέρρας ο αείμνηστος Στέφανος Καρύδης. Από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια, ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και υπήρξαν, μαζί με τον Βασίλη Τζανακάρη και τον Μανώλη Παπαδόπουλο, οι οργανωτές των πρώτων στις Σέρρες μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων για το 15% στην Παιδεία και το Κυπριακό.
Αργότερα, στη διάρκεια της δικτατορίας για τις ιδέες και την αρθρογραφία του, κυνηγήθηκε απο τη Χούντα, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίσθηκε.
Μετά την μεταπολίτευση, διετέλεσε μέλος του προεδρείου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις.
Σε μια δική του ιδέα, στηρίχθηκε η δημιουργία το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε απο την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Διευθυντής Σύνταξης και από το 1993 και μέχρι σήμερα, Γενικός του Διευθυντής.
Με πρωτοβουλία του, στήθηκε το 1993 ο πρώτος server στο διαδίκτυο κι έτσι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπήρξε το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης κι ένα από τα πρώτα Ευρωπαϊκά που δημιούργησε ειδησεογραφικό κόμβο στο ίντερνετ, ενώ το 1994 δημιούργησε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας είναι επί δεκαετία Γενικός της Γραμματέας. Το 1995, άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο ομογενειακό περιοδικό "Ελληνική Διασπορά" που κυκλοφορεί σε 35 χώρες των πέντε ηπείρων, μεταφέροντας στα πέρατα της γης τη φωνή του απόδημου Ελληνισμού.
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος έxει τιμηθεί το 1985 με το μετάλλιο "Βουλγαρία-1300 χρόνια" για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και ανώτατη διάκριση το 1992 για την προώθηση των Ρουμανοελληνικών σχέσεων, ενω ήταν ο πρώτος βορειοελλαδίτης στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο "Αμπντί Ιπεκτσί" το 1987 για τη συμβολή του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, τιμήθηκε το 1996 από την Κυπριακή Εστία για την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου και το Δεκέμβριο του 1996 από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού.
Βιβλία του Σπύρου Κουζινόπουλου, που εκδόθηκαν είναι:

1. "ο ηρωϊκός Μάης της Θεσσαλονίκης" που κυκλοφόρησε το 1976,

2. "Φάκελος Τουρκία", το οποίο εκδόθηκε το 1983,

3. "Ελευθερία- η άγνωστη ιστορία της πρώτης παράνομης οργάνωσης και εφημερίδας της κατοχής" που κυκλοφόρησε το 1986,

4. "Υπόθεση Νικηφορίδη" που εκδόθηκε το 1988,

5. "Το μεγάλο άλμα- Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης" που εκδόθηκε το 1997,

6. "Το απόρρητο ημερολόγιο του Γκιόργκι Δημητρόφ", που κυκλοφόρησε το 1999,

7. η «Υπόθεση Αλόϊς Μπρούνερ» που εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ» και

8. «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Υπό έκδοση είναι τα βιβλία του

1. «Ο Κωστής Παλαμάς και η Θεσσαλονίκη»,

2. «Μια ξεχασμένη εξέγερση: Τα γεγονότα της Δράμας του 1941» και

3. «Η ιστορία του Γεντί-Κουλέ».