Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
παιδί και βιβλίο

Προγράμματα φιλαναγνωσίας για σχολεία 2023-2024

Εκδήλωση: Τοποθεσία
Δ.Κ.Β.Σ. 1ος όροφος
Τρίτη, Φεβρουάριος 13, 2024 - 22:00 - Κυριακή, Ιούνιος 30, 2024 - 12:00
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συνεχίζει τα προγράμματα φιλαναγνωσίας με σχολεία, τα οποία εμπλουτίζονται και αλλάζουν. Τα προγράμματα καλύπτουν διάφορες θεματικές και απευθύνονται σε σχολικές τάξεις από τα νηπιαγωγεία έως και τις τελευταίες τάξεις λυκείου. Πιο συγκεκριμένα:

1) Για τάξεις Γ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού: « ΣΙΡΙΣ Escape: οδοί και μνημεία των Σερρών», το οποίο θα υλοποιείται από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και κάθε Τρίτη έως και τις 28 Μαΐου 2024, από τις 11:00 έως τις 12:30. Ελάτε για να γνωρίσουμε καλύτερα τις οδούς και τα μνημεία της πόλης μας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ψηφιακής και φυσικής απόδρασης γεμάτο γρίφους! Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

2) Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου: «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων…Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο θα υλοποιείται από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή έως και τις 31 Μαΐου 2024, από τις 9.00 έως τις 11.00. Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω Μουσειοσκευής από την Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, ευελπιστεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές της ζωής και του έργου της ιστορικής αυτής προσωπικότητας προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν καλύτερα τον μεγάλο Έλληνα πολιτικού, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. Φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

3) Για τα νηπιαγωγεία και όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου: «Η Βιβλιοθήκη μέσα από τα μάτια των παιδιών», το οποίο θα υλοποιείται από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο δημιουργώντας αφίσα που να σχετίζεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Οι αφίσες που θα δημιουργηθούν θα βραβευθούν και θα αποτυπωθούν σε σελιδοδείκτες της Βιβλιοθήκης μας. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. Φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

4) Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου: Γνωριμία με τα Ένστολα Επαγγέλματα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού αναλαμβάνει ρόλο «συνδέσμου» προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες των γυμνασίων και των λυκείων του Νομού μας να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τα ένστολα επαγγέλματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν απορίες τους, να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις για όσα τους ενδιαφέρουν προκειμένου να αποφασίσουν για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Τα επαγγέλματα που θα γνωρίσουν είναι: Λιμενικός, Πιλότος, Πυροσβέστης, Αστυνομικός, Στρατιωτικός Κάθε επάγγελμα θα παρουσιαστεί ανεξάρτητα από τα άλλα. Δικαίωμα συμμετοχής μπορούν να έχουν περισσότερα από ένα σχολεία κάθε φορά. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης. Στις παρουσιάσεις θα χρησιμοποιηθεί και οπτικοακουστικό υλικό. Με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Βιβλιοθήκη κάνει ένα «άνοιγμα» στην τοπική κοινωνία δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες όλων των μαθητών/τριών που βρίσκονται στην ηλικία που αρχίζει να τους απασχολεί η επαγγελματική ιδιότητα που θα ήθελαν να αποκτήσουν μελλοντικά. Ιδιαίτερα για τους μαθητές/τριες που φέτος θα δώσουν πανελλαδικές, θα τους βοηθήσει να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο τους μειώνοντας το άγχος τους. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στις ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μόλις γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τα Τμήματα Δημοσίων Σχέσεων της κάθε Υπηρεσίας. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. Φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

5) Για τα νηπιαγωγεία: «Ο θυμός…ξεθύμωσε», που υλοποιείται από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς, από τις 10:00 έως τις 11:30. Συναισθήματα…Χαρά, λύπη, φόβος, θυμός…Θυμώνουμε όλοι; Γιατί; Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διαχειριστούμε το θυμό μας; Υπεύθυνη του προγράμματος η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού.

6) Για τάξεις Α’, Β’ Δημοτικού, το πρόγραμμα: «Μια φορά και έναν καιρό…η γραφή», το οποίο υλοποιείται από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς, από τις 10:00 έως τις 11:30. Η γραφή έχει τη δική της ιστορία. Ετοιμαστείτε να γνωρίσουμε μαζί τα μυστικά της. Υπεύθυνες προγράμματος: η φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ, η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού και η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Βραχλιώτου.

7) Για τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού: «Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης», το οποίο υλοποιείται από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς, από τις 10:00 έως τις 12:00. Μέσα από την ανάγνωση, το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο των βιβλιοθηκών και θα εξοικειωθούν με το χώρο, τη συλλογή και την ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Υπεύθυνη του προγράμματος η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Βραχλιώτου.

8) Για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου: «Ανάπτυξη ισότιμων και υγειών διαφυλικών σχέσεων», το οποίο θα υλοποιείται από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς, από τις 10:00 έως τις 12:00. Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει στην πρόληψη της έμφυλης βίας και στην εκρίζωση προκαταλήψεων και στερεότυπων που αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες. Υπεύθυνη προγράμματος η φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

9) Για όλες τις τάξεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας: «Ακούγοντας…ένα βιβλίο!» Όσες σχολικές μονάδες δηλώσουν συμμετοχή θα δημιουργήσουν ακουστικά βιβλία επιλέγοντας από μία λίστα που θα τους δοθεί από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών. Τα σχολεία που θα πάρουν μέρος θα ενημερωθούν για τον τρόπο υλοποίησης του παραγόμενου έργου τους σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης με νέα ανακοίνωση. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2024. Με το πέρας του Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα γίνει συνάντηση αποτίμησης στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών με πανηγυρικό χαρακτήρα!

10) «Η κινητή Βιβλιοθήκη ταξιδεύει στα ΣΜΕΑΕ των Σερρών». Η κινητή Βιβλιοθήκη πηγαίνει σε σχολικές μονάδες ΣΜΕΑΕ των Σερρών από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές-τριες γνωρίζουν από κοντά την κινητή βιβλιοθήκη και δανείζονται βιβλία.

11) «Βιβλιοθηκονόμοι εν δράσει: ένταξη των μαθητών-τριών του ΕΕΕΕΚ στην τοπική κοινωνία». Μαθητές και μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ έρχονται στη βιβλιοθήκη για να βοηθήσουν εθελοντικά. Οι μαθητές-τριες παίρνουν το ρόλο του Βιβλιοθηκονόμου, μαθαίνουν τους κανόνες της Βιβλιοθήκης, υποδέχονται τους επισκέπτες και βοηθούν σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Υπεύθυνη προγράμματος, η Δρ. Φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.

Τα παραπάνω προγράμματα εκτός από τα πρόγραμματα «Ακούγοντας ένα βιβλίο» και «Η Βιβλιοθήκη μέσα από τα μάτια των παιδιών», θα πραγματοποιούνται σε ειδικό χώρο στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης και απαιτείται προεγγραφή. Κάθε τάξη έχει δικαίωμα συμμετοχής μία μόνο φορά. Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη μπορεί να δέχεται και επισκέψεις σχολείων μετά από ραντεβού.

Για προεγγραφές, επισκέψεις και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στη βιβλιοθήκη στο 2321098557 και 2321098550.