Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
φωτογραφία με απολίθωμα

Οι σπείρες στη θάλασσα

Τρίτη, Σεπτέμβριος 1, 2020 - 08:00 - Τρίτη, Σεπτέμβριος 1, 2020 - 23:00

Ζούμε σε έναν γαλαξία σπειροειδούς τύπου, οι ανεμοστρόβιλοι, τα δακτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA έχουν την μορφή της σπείρας και το αίμα μας κινείται, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σπειροειδώς! Η σπείρα είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα του κόσμου και εμφανίζεται στον Ελλαδικό χώρο από την παλαιολιθική εποχή. Το ίδιο σχήμα είχαν και τα πανάρχαια οστρακόδερμα, όπως και οι κομψοί σημερινοί συγγενείς τους με τα σπειροειδή κελύφη. Ένα όμορφο γυαλιστερό κοχύλι στον πυθμένα της θάλασσας ή ανάμεσα στα βότσαλα μιας παραλίας “μαγνητίζει” πάντα τα βλέμματα όλων των ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς έχει ακουμπήσει ένα τέτοιο κοχύλι στο αυτί του για να ακούσει τον ήχο της θάλασσας, να νιώσει για λίγο την γαλήνη των υποβρυχίων ήχων. Σπείρα και κοχύλια μοιάζουν με έναν εκπληκτικό τρόπο ταξιδεύοντάς μας στην ιστορία και τον μαγευτικό βυθό των θαλασσών μας, οδηγώντας μας σε ανασκαφές και ανακαλύψεις. 

 Στο έκτο εργαστήριό μας θα γνωρίσουμε τα όστρακα, τη σύνδεση τους με την σπείρα, θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τα κοχύλια και θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες και έργα τέχνης τους τα οποία έχουν εμπνευστεί από κοχύλια ενώ στη δραστηριότητα θα δημιουργήσουμε ομοιώματα απολιθωμάτων με τα κοχύλια που μαζέψαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Επισυνάπτονται δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Μπορείτε να δανειστείτε τα βιβλία που προτείνονται από την τοπική σας βιβλιοθήκη για να κατανοήσετε καλύτερα τον σκοπό του εργαστηρίου. Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

 Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα ομοιώματα των απολιθωμάτων που θα δημιουργήσετε και να τα στείλετε στη βιβλιοθήκη στο serrelib@gmail.com! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Ο κύκλος του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...” θα ολοκληρωθεί με το εργαστήριο που θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα, στις 02/09/2020.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!