Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
φωτογραφία με σαλιγκάρι

Οι σπείρες στη γη

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 11, 2020 - 08:00 - Παρασκευή, Σεπτέμβριος 11, 2020 - 23:00

Έχεις βγει μετά την βροχή σε αυλή του χωριού σου, του νησιού σου ή ακόμη και της πόλης που μένεις; Σίγουρα θα μύρισες το υγρό χώμα, θα θαύμασες τα χρωματιστά άνθη των λουλουδιών που λαμπυρίζουν κάτω από τις νερένιες σταγόνες και θα πήρε το μάτι σου τους μικρούς αθόρυβους φίλους της βρόχινης υγρασίας, τα σαλιγκάρια. 

Κάποια από αυτά είναι γυμνά και κάποια κουβαλούν το σπίτι τους, όλα όμως αφήνουν το “σημάδι” τους στο πέρασμα τους. Συνηθίζουν να περιπλανιούνται ανάμεσα στις γλάστρες ή πάνω στα φύλλα των φυτών και μοιάζουν να μας κοιτούν και να μας περιεργάζονται με τις κεραίες τους.

Οι μικροί κοχλιοί, κατά τους Κρήτες, φέρουν επάνω τους τη σπείρα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, προστατεύονται μέσα της και καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη σε αυτή τις περιόδους ξηρασίας. Στο τελευταίο εργαστήριο, θα μπούμε στο “καβούκι” μας και σαν μικροί σαλίγκαροι θα ανατρέξουμε στις αναμνήσεις μας, θα τις απεικονίσουμε και όπως ο Ματίς θα σχηματίσουμε το δικό μας κολάζ σε σχήμα σαλιγκαριού.

Στο  εργαστήριό μας θα μάθουμε πληροφορίες για τα μικροσκοπικά σαλιγκάρια τα οποία ζουν σε σπίτια που μοιάζουν με σπείρες, θα γνωρίσουμε τη σημασία ύπαρξης τους στη φύση, τη σύνδεση με το σχήμα της σπείρας ενώ στη δραστηριότητα θα πραγματοποιήσουμε ένα εικαστικό έργο σε σχήμα σαλιγκαριού μέσα από μια βιωματική αναζήτηση αναμνήσεων στο δικό τους σπίτι ή τη βιβλιοθήκη του τόπου τους. 

Επισυνάπτονται δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Μπορείτε να δανειστείτε τα βιβλία που προτείνονται από την τοπική σας βιβλιοθήκη για να κατανοήσετε καλύτερα τον σκοπό του εργαστηρίου.

Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Μπορείτε να δανειστείτε τα βιβλία που προτείνονται στην βιβλιογραφία από την τοπική σας βιβλιοθήκη ή/και να παρακολουθήσετε τα προτεινόμενα βίντεο. 

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες το εικαστικό έργο με τα σαλιγκάρια των αναμνήσεων σας και να τα στείλετε στη βιβλιοθήκη στο email serrelib@gmail.com. Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δίκτυου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!