Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
φωτογραφία με χριστουγεννιάτικη καρτ ποστάλ

Αλλάζω σελίδα...στον χρόνο

Τρίτη, Δεκέμβριος 8, 2020 - 08:00 - Τρίτη, Δεκέμβριος 8, 2020 - 23:00

«Δυο μανίες είχε από μικρός ο κύριος Λεονάρντο: Να σκαρώνει ιστοριούλες στο χαρτί και να λαβαίνει γράμματα και κάρτες. Και το ήξερε καλά πως για να χτυπά ο ταχυδρόμος συχνά την πόρτα του, έπρεπε κι αυτός να στέλνει γράμματα και κάρτες ολοένα. Τα τελευταία όμως χρόνια τον είχε πιάσει το παράπονο. Όλο και πιο λίγο έγραφαν οι άνθρωποι…»

Μπουλώτης, Χ. (2010). Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες, επτά. Polaris.

Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια γιορτή αγάπης, ένα μοίρασμα μεταξύ των ανθρώπων με αφορμή τη γέννηση του Χριστού. Συνήθως, τις μέρες των Χριστουγέννων  τις περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μοιραζόμαστε στιγμές ξεγνοιασιάς και δημιουργούμε αναμνήσεις. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρωνόμαστε γύρω από το στολισμένο δέντρο, απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά γλυκά και φαγητά, ανταλλάσσουμε δώρα, χαρίζουμε ευχές και αγκαλιές. Τι γίνεται όμως όταν η περίεργη συγκυρία που βιώνουμε επιβάλλει αποστάσεις και οι περισσότεροι αγαπημένοι μας είναι μακριά, ή και όχι τόσο μακριά, αλλά δεν μπορούμε να τους συναντήσουμε; Άραγε πριν τις ευχές με email, viber, facebook, τα περίτεχνα «αυτοκόλλητα» και τα πρωτότυπα gif πώς στέλναμε τα μηνύματα και τις ευχές μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Τι έκανε ο κόσμος πριν την εφεύρεση του υπολογιστή και του ίντερνετ; Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας και να κάνουμε Χριστούγεννα όπως …παλιά! 

Η διαφορετική αυτή για όλους μας χρονιά έφτασε στο τέλος της και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών σας αποστέλλει το εργαστήριο του νέου, χριστουγεννιάτικου κύκλου «ΑλλάΖΩ Σελίδα… στον χρόνο!» το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μας ανάγκασαν και πάλι να μείνουμε μέσα, έτσι το εργαστήριο είναι σχεδιασμένο για υλοποίηση στο σπίτι. Σε αυτό, τα παιδιά θα κάνουν μια ιστορική αναδρομή στην επικοινωνία και τις ευχές και θα κατασκευάσουν μια κάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφθούν το ταχυδρομείο της περιοχής (ΕΛ. ΤΑ) ώστε αυτές να "ταξιδέψουν" με παραδοσιακό τρόπο σε μια βιβλιοθήκη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών<https://network.nlg.gr/> .Συγκεκριμένα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ταύρου (διεύθυνση: Αγ. Σοφίας 16 Ταύρος, ΤΚ. 17778).

Οι κάρτες αυτές θα αποτελούν μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης στις βιβλιοθήκες, απόδειξη ότι η αγάπη ξεπερνά τα εμπόδια της απόστασης και μοιραζόμαστε ευχές. «Και του χρόνου…!» 

Αλλάζω σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

Το παρόν πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται σε συνεργασία με όλες τις βιβλιοθήκες του Δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://network.nlg.gr/

Το εργαστήριο περιλαμβάνει βιβλιογραφία και αναλυτικές οδηγίες οι οποίες χωρίζονται και πάλι σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε κι άλλα χριστουγεννιάτικα βιβλία, η τοπική σας βιβλιοθήκη μπορεί να σας προτείνει πολλά!

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!