Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
φωτογραφία ηλιακής έκλειψης

“ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι: "το δαχτυλίδι της φωτιάς"

Τετάρτη, Ιούνιος 3, 2020 - 08:00 - Τετάρτη, Ιούνιος 3, 2020 - 23:00

Αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης, 

Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

“Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ήλιο…” σύμφωνα με μια αρχαιοελληνική παροιμία. Ο ίδιος ο ήλιος όμως, μπορεί να κρυφτεί; 

Αν την ώρα που κάνατε την πρωινή σας βόλτα ή το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα, ξαφνικά χανόταν ο ήλιος, τι θα σκεφτόσασταν; Αν ένα σώμα έμπαινε μπροστά από τον ήλιο και τον έκρυβε για λίγο, τι θα γινόταν; Πριν από 2.605 χρόνια, ο ήλιος “έλειψε” για λίγο από τον ουρανό, η μέρα έγινε νύχτα ξαφνικά και ένα δαχτυλίδι από φωτιά έμεινε να φωτίζει ελάχιστα. Κάποιοι τρόμαξαν, κάποιοι άλλοι εντυπωσιάστηκαν… Ο Θαλής ο Μιλήσιος όμως, παρατηρούσε με απόλυτη προσοχή το εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία...

 Στο εργαστήριο αυτό θα μελετήσουμε το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης και θα πειραματιστούμε με τη σχηματική αναπαράστασή του με τη βοήθεια χάρτινων κατασκευών του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης. 

Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την σχηματική αναπαράσταση της ηλιακής έκλειψης και να τη στείλετε στη βιβλιοθήκη στο email serrelib@gmail.com! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Μένουμε ασφαλείς, διαβάζουμε στο σπίτι κι ευχόμαστε σύντομα να επισκεφτούμε την τοπική μας Βιβλιοθήκη!

Εκδήλωση: Αρχεία προς Επισύναψη