Υπηρεσία

Παιδικό Τμήμα

Το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης επαναλειτούργησε στον 1ο όροφο από το Νοέμβριο του έτους 2012. Την ανακαίνιση του χώρου, τα έπιπλα και τον εξοπλισμό δώρισε η μη κερδοσκοπική εταιρεία FutureLibrary, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου χώρου στο κτίριο της βιβλιοθήκης, ο οποίος θα φιλοξενούσε το παιδικό της τμήμα, υπήρξε ένα από τα βασικά όνειρα της διεύθυνσης και του προσωπικού της βιβλιοθήκης. Είναι πεποίθησή μας ότι το βιβλίο και το διάβασμα από μικρή ηλικία είναι μια όμορφη συνήθεια, η οποία διαπλάθει χαρακτήρες, πλουτίζει τις γνώσεις και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με νέες εμπειρίες. Όλο αυτό, όταν υποστηρίζεται από έναν όμορφο, λειτουργικό και φιλόξενο χώρο, είναι σίγουρο ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα. Παράλληλα, δίνει μια νέα ανάσα στο χώρο της βιβλιοθήκης, η οποία παύει να είναι ένας απλός "δανειστής βιβλίων" και μεταμορφώνεται σε χώρο χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Στόχος της αναμόρφωσης του χώρου ήταν και είναι να ελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών και να προκαλέσει άμεσο αίσθημα οικειότητας. Λόφος, χορτάρι, σπιτάκι, χρώμα, συνθέτουν ένα χώρο ευέλικτο και "πολυμορφικό", που μπορεί να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες: σημεία ανάγνωσης, χώροι εργαστηρίων, σημεία με διαδραστικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό, χώροι διεξαγωγής παραστάσεων και δραματοποιήσεων βιβλίων, σημεία με παιχνίδια, χώροι ηλεκτρονικών υπολογιστών με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και σημεία δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας των παιδιών με τις άλλες βιβλιοθήκες.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, τα έπιπλα αλλά και τα καινούργια βιβλία, εντάσσονται, λειτουργικά και αισθητικά, στους χώρους με τέτοιο τρόπο, ώστε να συντελούν στη δημιουργία ενός μαγικού κόσμου, ενεργοποιώντας τη δημιουργικότητα των παιδιών και θα αλληλοεπιδρά μαζί τους, μετατρέποντας τη βιβλιοθήκη σε ένα ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς τους και, εν κατακλείδι, σε ένα σημείο αναφοράς της ζωής τους.

Ας δώσουμε λοιπόν το μήνυμα: Η βιβλιοθήκη αποτελεί κέντρο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ο χώρος όπου μεγάλοι και παιδιά μπορούν να δραπετεύουν από την πραγματικότητα μέσα από τη φαντασία και το παιχνίδι και να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Η παιδική βιβλιοθήκη αποτελείται από 12.000 περίπου τόμους βιβλίων. Η συλλογή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 1-12 ετών και σε εφήβους. Αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:

• Βιβλία προσχολικής ηλικίας (εικονογραφημένες ιστορίες, βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά).

• Βιβλία για παιδιά 6-8 ετών (εικονογραφημένα, παραμύθια, μικρές ιστορίες κλπ.).

• Βιβλία για παιδιά 9-12 ετών (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, περιπέτειες, πνευματικά παιχνίδια, θέατρο, ποίηση, κόμικς κλπ.).

• Βιβλία για εφήβους (ελληνική και ξένη λογοτεχνία).

• Βιβλία γνώσεων (ιστορία, μυθολογία, θρησκεία, γεωγραφία, τέχνη, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιογραφίες, Η/Υ, φυσικές επιστήμες κλπ.).

Για δανεισμό βιβλίων και χρήση Η/Υ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση κάρτας δανεισμού, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον 2ο όροφο της βιβλιοθήκης.