Σερραϊκό Αποθετήριο

Αποθετήριο: Εικόνα
Αφιέρωμα στο Νομό Σερρών

Αποθετήριο: Είδος Αποθετηρίου

Αφιέρωμα στο Νομό Σερρών

Αποθετήριο: Υπότιτλος
Εφημερίδα Καθημερινή
Αποθετήριο: Πληροφορίες Εισαγωγής
Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Ασφάλεια, το μεγαλύτερο ατού των Σερρών

Ποικιλία στη διασκέδαση, ευκαιρίες για μόρφωση και αλληλεγγύη τα θετικά της πόλης, σύμφωνα με τους κατοίκους της

Της ΕΛΕΝΑΣ ΚΑΡΑΝΑΤΣΗ

Σέρρες. Μια πόλη ασφαλής αλλά ακριβή. Με αρκετές ευκαιρίες για μόρφωση αλλά και για διασκέδαση. Η ποιότητα ζωής είναι καλή για την πλειονότητα των Σερραίων, αν και το κυκλοφοριακό και η ανεργία ταλαιπωρούν ή προβληματίζουν έντονα ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Κ».
Το 69% των Σερραίων δηλώνουν ότι αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην πόλη. Ωστόσο, μόλις το 20% θεωρεί ότι η καθημερινότητα βελτιώθηκε, ενώ το 42% κρίνει ότι έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο - τρία χρόνια. Το μεγαλύτερο ατού της πόλης είναι η ασφάλεια της, καθώς η συντριπτική πλειονότητα (92%) πιστεύει ότι οι Σέρρες είναι μια ασφαλής πόλη. Στα θετικά συγκαταλέγεται η ποικιλία στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία (74%), η εύκολη πρόσβαση στην αγορά κατοικίας (61%), η αλληλεγγύη (60%) και το γεγονός ότι οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. Το κυκλοφοριακό αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για το 34% των Σερραίων, ενώ η ανεργία προβληματίζει το 27%.
Για το 19%, η κατάσταση των δρόμων και του οδικού δικτύου αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ ακολουθούν με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά, οικονομικά προβλήματα, ακρίβεια - κόστος ζωής, έλλειψη αστικού πρασίνου - ελεύθερων χώρων, χώροι στάθμευσης, θέματα παιδείας και πολιτισμού, καθαριότητας - σκουπίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 61% των Σερραίων η ζωή στην πόλη είναι ακριβή, ενώ για το 87% η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση. Εξίσου δύσκολο εγχείρημα είναι και η εύρεση πάρκινγκ. Ίσως γι' αυτό τον λόγο και οι περισσότεροι (43%) μετακινούνται πεζοί, ενώ ένα 4% χρησιμοποιεί ποδήλατο.
Οι πολίτες ανησυχούν επίσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε ποσοστό 61%, ενώ η άναρχη δόμηση απασχολεί το 59%. Η νοσοκομειακή υποδομή και ιατρική περίθαλψη ικανοποιούν το 54% των πολιτών αλλά αφήνουν δυσαρεστημένο το 28%, ενώ αρκετά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι μισοί (50%) ερωτηθέντες από τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα ΚΤΕΛ, καθώς και από τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Το 48% δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις ευκαιρίες για μόρφωση, καθώς επίσης και από την ποιότητα του νερού. Ωστόσο, μάλλον ελλιπή θεωρούν την καθαριότητα των Σερρών οι δημότες, οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 48%.
Μόλις το 19% των δημοτών εκφράζουν ικανοποίηση από το έργο του σημερινού δημάρχου, Γιάννη Βλάχου, ενώ το 72% δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Η πλειονότητα (29%) κρίνει ως πετυχημένο δήμαρχο Σερρων, τον Ζήση Μητλιάγκα και το 14% τον Ανδρέα Ανδρέου. Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της πόλης. ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι , το 27% οραματίζεται καλύτερη ζωή και το 26% χειρότερη. Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τους πολίτες των Σερρών, οι οποίοι θεωρούν σε ποσοστό 26% ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στον τομέα του τουρισμού, ενώ σε ποσοστό 35% οτι η όποια ανάπτυξη θα είναι μικρής εμβέλειας.

 

ΑΠΟΨΗ
Της ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ*

Η πόλη μου από τον λόφο
«Όταν κοιτάω τις Σέρρες από τον λόφο της Ακρόπολης, τον Κουλά όπως τον λέμε εμείς οι Σερραίοι, μαγνητίζομαι από την θέα της πόλης, που σαν μια μεγάλη γκρίζα τηγανίτα, ξαπλώνεται κάτω από τα πόδια μου.
Από τον βυζαντινό πύργο του Ορέστη, το εμβληματικό τμήμα του τείχους της παλιάς πόλης που έμεινε (και δεσπόζει) στον καταπράσινο λόφο, οι Σέρρες των 80 ή των 100 χιλιάδων κατοίκων, φαίνονται σαν ένα τσιμεντένιο «διάλειμμα» στη συνέχεια του κατάφυτου κάμπου του Στρυμόνα.
Κάθε φορά πιάνω τον εαυτό μου να τη θαυμάζει ως ανθρώπινο δημιούργημα και για τον ίδιο λόγο να την απορρίπτει.
Τί κάναμε στις μικρές επαρχιακές πόλεις; Τόσο στριμωγμένο τσιμέντο, πως το καταφέραμε να χωρέσει στη ζωή μας; Πώς αλήθεια «φορτωθήκαμε» αυτό το αντίγραφο σε μικρογραφία, αυτό το fractal της μεγαλούπολης;
«Θέλω χρώμα», μου λέει η Ντόρα καθώς τραβάει πλάνα με την κάμερα για το ρεπορτάζ της ημέρας, και δίνει σύνθημα. Μαζί ξεκινάμε να ρίχνουμε πολύχρωμες πιτσιλιές στις γειτονιές, μέχρι να γίνει η πόλη μας ένα μεγάλο εμπριμέ πάζλ, εντυπωσιακό και όμορφο, σαν εμπνευσμένο γκράφιτι!
Α! η γκρίζα τηγανίτα, γίνεται επιτέλους ένα παρτέρι φανταχτερών λουλουδιών, στον μεγάλο κήπο του κάμπου μας! Έτσι την αφήνουμε, κατηφορίζοντας πάλι για το κέντρο από τον φιδίσιο δρόμο του λόφου. Στον τοίχο της ζαλισμένης από το χτύπημα του ήλιου πολυκατοικίας, διαβάζω: «Χώρο στο πράσινο, να ανασάνει η πόλη». Είμαστε τελικά πολλοί!»

Η Αριάδνη Παπαφωτίου είναι δημοσιογράφος της Ετ3 – Σέρρες
 


ΑΠΟΨΗ
Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ*

Πνεύμα θετικό σε νέες ιδέες
Η επαφή μου με την πόλη ξεκίνησε μέσα από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζεται ακόμη. Η πόλη ως σκηνικό μου χάρισε θέμα για το πιο ευπώληπτο βιβλίο μου, τον «Χορευτή στον ελαιώνα», στο οποίο προσπάθησα να ανιχνεύσω ιστορικά και πολιτισμικά ίχνη του παρελθόντος.
Η πόλη για ένα μεγάλο διάστημα της ιστορίας της απαρνήθηκε το ιστορικό κομμάτι του ρόλου που διαδραμάτισε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Πιστεύω αυτό είναι που πρέπει να ανακτήσει και πάλι ως επίκεντρο των Βαλκανίων. Υπάρχουν άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα αλλά είναι κάπως σκορπισμένοι. Η Βιβλιοθήκη οργανώνει λογοτεχνικά σεμινάρια και αναδεικνύεται σε καθοριστικό αναγνωστικό πόλο. Εκτός από τα λογοτεχνικά σεμινάρια καθιέρωσε και Κινηματογραφική Λέσχη με θέμα την «λογοτεχνία στην οθόνη» και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επαφή με τους Βαλκάνιους συγγραφείς καθώς και η διοργάνωση ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν εντός των τειχών (Γ. Καρτέρης, Λ. Μαραγκάκης, Λ. Μαυρόπουλος) και εκτός (Β. Τζανακάρης) και άλλοι που χρειάζονται ενθάρρυνση. Μεγάλη τύχη να υπάρχει το «ΓΙΑΤΙ» και ατυχία που σταμάτησε το «Δρομολόγιο».
Πάντως διακρίνω ένα πνεύμα θετικό σε καινούργιες προτάσεις, υπάρχει δυνατό μουσικόφιλο κοινό, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ξεκινά ποιοτικά, ενώ με στεναχωρεί όταν φοιτητές των ΤΕΙ ανεβάζουν μια θεατρική επιτυχία της Αθήνας, τηλεοπτικών προδιαγραφών, αντί να πειραματιστούν με σύγχρονα κείμενα ή να «ανακαλύψουν» έργα ντόπιων δημιουργών, όπως του Γιώργου Καφταντζή που έχει γράψει συγκλονιστικά αφηγήματα.

*Ο κ. Θ. Γρηγοριάδης είναι συγγραφέας.

 

Εφημερίδα Καθημερινή

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008