Προσωπικότητα

Προσωπικότητα: Εικόνα
Μιχαηλίδης Αντώνης

Προσωπικότητα: Χαρακτηριστικό Προσωπικότητας

Μιχαηλίδης Αντώνης

Γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών στα χρόνια της κατοχής. Μετά από πολλές περιπέτειες κατόρθωσε να τελειώσει το σχολείο και πήρε δίπλωμα λογιστού. Η αγάπη του για τη μουσική και το τραγούδι τον στέλνουν στο Βερολίνο όπου, βιώνοντας δραματικά γεγονότα, κατορθώνει και κερδίζει το 1966 το πρώτο βραβείο ερμηνείας, σε διεθνή διαγωνισμό της ELEKTROLA (PHILIPPS) και της RADIO LUXEMPURG.
Μετά από μια περίοδο συνεχών μετακινήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίζεται με την Δέσποινα Γλέζου στη Μπουάτ Σκαμνιά στη Θεσσαλονίκη.
Το 1971 είναι με την Καίτη Χωματά και τον Γιώργο Κριμιζάκη στην ΑΥΛΑΙΑ. Το 1972 είναι στα Χρυσά Κλειδιά πλάι στον μεγάλο λαϊκό βάρδο Γιώργο Μητσάκη και την Άννα Χρυσάφη. Το 1973 ειδικοί λόγοι τον αναγκάζουν να πάει στο Παρίσι, όπου συνεργάζεται για ένα διάστημα με το συγκρότημα του Μίκη Θεοδωράκη. Επιστρέφει με τη μεταπολίτευση και συμμετέχει στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκδηλώσεις στο θέατρο Χατζηχρήστου και ʼλφα μαζί με τους Νταλάρα, Αλεξίου, Καλογιάννη, Καραθανάση, καθώς και στις μεγάλες εκδηλώσεις στο Γήπεδο Καραϊσκάκη και στο ʼλσος Περιστερίου με τον Μ. Θεοδωράκη. Το 1975 εμφανίζεται στην ΑΛΙΚΗ με την Αιμιλία Σαρρή.
Το 1979 βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά. Πρωταγωνιστεί στη «ΝΙΚΟΛΙΝΑ», μια ταινία που βραβεύτηκε σαν η καλλίτερη ταινία μικρού μήκους τη χρονιάς. Την ίδια εποχή συμπρωταγωνιστεί σε μια ταινία της ATLANTIS FILMS με τίτλο REFLECTIONS. Ο κιμηματογράφος όμως δεν τον ενθουσιάζει, γιατί τον κρατάει μακριά από τους δικούς του.
Ασχολείται με τη σύνθεση τραγουδιών και τα παρουσιάζει στην αλλοδαπή και στην Ελλάδα. Τα υπουργεία πολιτισμού του Καναδά και της Ελλάδας επιχορηγούν τα έργα του. Παίρνει δίπλωμα WILD LIFE AND FORESTRY από την Πενσυλβάνια και ασχολείται ενεργά μέσω της UNESCO με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ασχολείται μαζί με τον γιό του τον Ηλία επαγγελματικά με τη διαφήμιση και πολλές μεγάλες εταιρίες, όπως η LABATTS, η μεγαλύτερη μπύρα του Καναδά, η OV, η MASTER CARD, η PRIMO, το SUN VALLEY, πολλές άλλες επιχειρήσεις αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούν την παρουσία, τη μουσική και τη φωνή του. Παίρνει δίπλωμα παραγωγού τηλεοπτικών προγραμμάτων και συμμετέχει σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεπτικές εκπομπές και για δύο συνεχή χρόνια τραγουδά στον μεγάλο τηλεμαραθώνιο του Τζέρρυ Λιούης.
Παράλληλα, αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και γράφει μυθιστορήματα. Το 1987 εκλέγεται πρόεδρος του DANFORTH VILLAGE, μιας περιοχής όπου μεγαλουργεί το Ελληνικό εμπορικό στοιχείο και κατορθώνει με την βοήθεια και τη συμπαράσταση ανθρώπων της Παμμακεδονικής Οργάνωσης του Τορόντο, να στηθεί η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε πλατεία της περιοχής. Παράλληλα δημιουργεί και δικές του επιχειρήσεις.
Το 1989 γίνεται ένα από τα πρώτα μέλη, που στηρίζουν ηθικά και οικονομικά το METRO OASIS CLUB, μιας οργάνωσης θεραπευτικής αγωγής, αποκατάστασης και απενένταξης στην κοινωνία εθισμένων στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Η δισκογραφική του δουλειά περιορίζεται σε ελάχιστους δίσκους, γιατί τα έργα του αναφέρονται κυρίως σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και άλλα κοινωνικά ζητήματα που δεν ενδιαφέρουν τις εταιρίες παραγωγής. Η συγγραφική του δουλειά μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα: «Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ», « ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», «ΤΑ ΕΞΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ», «ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΕΦΙ». Όλα αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα βασισμένα σε προσωπικές εμπειρίες. Αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα έργα του, είναι ο απλός και χιουμοριστικός τρόπος που τα διανθίζει, με όλα εκείνα τα ζωντανά συναισθήματα που συγκινούν και ευφραίνουν τον αναγνώστη και τα καθιστούν πέρα για πέρα ανθρώπινα.

Μουσικά έργα του Αντώνη Μιχαηλίδη

Αντώνης Μιχαηλίδης. Στις 22 Μαρτίου του 1984, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, της Ελληνικής Πρεσβείας του Καναδά, του Προξενείου, της Ελληνικής Κοινότητας, πολλών Εθνοτοπικών Συλλόγων και την ευγενή συμπαράσταση του Μουσικού Συλλόγου του Οντάριο, παρουσιάζει στο MUSIC HALL του Τορόντο το μουσικοθεατρικό του έργο «ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ». Ένα έργο που αναφέρεται στο οδοιπορικό κάθε μετανάστη και που τον συγκινεί αφάνταστα όταν λέει απλά…σε δυο βαλίτσες βάλαμε όλο το μερτικό μας… Τραγούδησαν η μεσόφωνος Μαρία Σούλη και ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Μίμης Πλέσσας
Αντώνης Μιχαηλίδης. Το καλοκαίρι του 1984, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, το έργο αυτό παρουσιάζεται στην Ελλάδα, σε μια περιοδεία που ξεκίνησε από την Πρέβεζα, πέρασε από τις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο, τη Ν. Ζίχνη κι έφτασε μέχρι τα Δίκαια του Έβρου. Έπαιξαν μετανάστες μουσικοί, του μουσικού συλλόγου του Οντάριο μαζί με ντόπιους και τραγούδησαν η Μαρία Σούλη η Νενέ Αδριανού κι ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πήρε πολλά γραπτά κολακευτικά σχόλια και ευχαριστήρια από τους δήμους και τις κοινότητες όπου παρουσιάστηκε.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Τον Νοέμβρη του 1986 παρουσιάζει το έργο ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ σε ποίηση του Νίκου Τσιλιχρήστου, με 44 μουσικούς και τραγουδιστές της ελληνικής παροικίας του Τορόντο και μέλη της Συμφωνικής του Τορόντο. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς το έργο παρουσιάζεται σε 22 συναυλίες στην Ελλάδα, σε δήμους της Αθήνας και της επαρχίας.
Αντώνης Μιχαηλίδης. ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΠΑΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ από το έργο ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Παίζουν μουσικοί του Μουσικού Συλλόγου του Οντάριο μαζί με τον Χιλιανό συγκρότημα NAZKA.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Το 1988 παρουσιάζει σε μια συναυλία στο MUSIC HALL, το σατιρικό του έργο ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΕΦΙ. Ένα μουσικοθεατρικό έργο με 10 σκετς και 12 τραγούδια, τα οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ήταν προφητικά, καθώς τραγουδούσε… τώρα που είμαι ευρωπαίος έγινα μου λεν ωραίος, μα γω σας ρωτώ με δέος γιατί μ' ανέβηκε το χρέος έπαιξαν μουσικοί, τραγουδιστές και ηθοποιοί της ελληνικής παροικίας του Τορόντο. Η σύνθεση και η ενορχήστρωση έγινε από κοινού με τον Ντίνο Καράμπελα.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Το 1990 παρουσιάζει το μουσικό έργο «ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
Αντώνης Μιχαηλίδης. Τον Ιανουάριο του 1991 ανεβάζουν μαζί με τον Ντ. Καράμπελα τις «ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ». Τραγούδησαν Ο Στέφανος Χατζηστεφάνου η Δήμητρα Αριστείδου, η ʼθανασία Στέφα κι ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Έπαιξαν μουσικοί και ηθοποιοί της ελληνικής παροικίας. Την ενορχήστρωση έκανε ο Ντ. Καράμπελας.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Το 1996 ανεβάζουν με τον Ντ. Καράμπελα μια μεγαλειώδη παράσταση στο MUSIC HALL για να ενισχύσουν οικονομικά το κέντρο αποτοξίνωσης METRO OASIS CLUB. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Ντ. Καράμπελας και έπαιξαν μουσικοί του μουσικού συλλόγου, της συμφωνικής ορχήστρας και μέλη του χιλιανού συγκροτήματος ΝΑΖΚΑ. Τραγούδησαν ο Φώτης Βασιλείου η Μαρία Δημητρίου κι ο Αντώνης Μιχαηλίδης.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Στις 13 Νοεμβρίου του 2000 υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, της ΕΡΤ, του Δήμου Βούλας, της Golden Creations και της Ελληνοκαναδικής Οργάνωσης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, ανεβάζει στο μέγαρο της Κρατική Ορχήστρας Αθηνών, ΠΑΛΛΑΣ μια μοναδική παράσταση με αποσπάσματα έργων του. Έπαιξαν μουσικοί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και τραγούδησαν, ο Λάκης Χαλκιάς, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφίλιας, η Μελίνα Πρωτοπαπαδάκη, ο Χρήστος Γκούρας, η Κάλλυ Ιωάννου, ο Γιώργος Ρούσης κι ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Συμμετείχε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Βούλας υπό την διεύθυνση της αρχιμουσικού Λουτμίλα Καζάρτζεβα. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας έκανε ο μαέστρος Παναγιώτης Βήχος.
Αντώνης Μιχαηλίδης. Το 2004 κυκλοφορεί σε CD το μουσικό άλμπουμ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΑΣ. Τραγούδια που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα κοινωνικά θέματα, σε ποίηση της Κατερίνας Παπαγεωργίου καθώς και δικής του. Τραγούδησαν η Παυλίνα Μιχαηλίδη τραγουδίστρια του συγκροτήματος Ονειροπαγίδα, η Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Χαλανδρίου, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Βούλας με τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λουτμίλα Καζάρτσεβα και ο Αντώνης Μιχαηλίδης.

Συγγραφικά έργα του Αντώνη Μιχαηλίδη.
Ο πεζός λόγος του Αντώνη Μιχαηλίδη, κόντρα στις σύγχρονες Κασσάνδρες που θέλουν τον άνθρωπο της εποχής αδιάφορο, φαύλο και καιροσκόπο, μιλάει για το μεγαλείο της ανθρωπιάς που υπάρχει ακόμη, υμνεί την αγάπη και τις ανθρώπινες αξίες, αναφέρεται σε ανθρώπους με ντομπροσύνη που αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και την αλήθεια και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν γι' αυτές τις αξίες. Παράλληλα όμως συγκλονίζει με τις αποκαλύψεις κακουργιών, που τις προκαλούν οι επεμβάσεις των «πολιτισμένων» αποικιοκρατών της Δύσης στους «απολίτιστους» γηγενείς πληθυσμούς, με το πρόσχημα του δήθεν «εκδημοκρατισμού-εκπολιτισμού» τους και της «ορθολογικής», κατά την άποψη των συμφερόντων τους, εκμετάλλευσης της γης.
«Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ». Μυθιστόρημα που αναφέρεται στη ζωή ενός ελληνόπουλου που βρέθηκε στα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού, με το λεγόμενο «παιδομάζωμα» στην Πολωνία και κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πιο επιφανείς νευροχειρουργούς της χώρας. Το όνειρό του να επιστρέψει στην πατρίδα, στο χωριό, κοντά στη μάνα και την αδερφή του, γίνεται η αιτία να ζήσει τη δική του δραματική «Οδύσσεια»
«ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΕΦΙ». Με αυτό το μουσικοθεατρικό σατιρικό του έργο ο Αντώνης Μιχαηλίδης, ξεπερνάει το άνευ ουσίας και περιεχομένου αποχετευτικό δίκτυο των ύβρεων και της βωμολοχίας, που έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί σατιρίζοντες τα πολιτικά δρώμενα και μας μεταφέρει, μέσα από τα συναισθήματα του κυρ Τρύφωνα, του απλού και άδολου Έλληνα, σε μια εποχή όπου η σάτιρα δίδασκε, προβλημάτιζε και έτερπε την ψυχή.
«ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ». Ένα όμορφο μυθιστόρημα που το μεγαλύτερο μέρος του διαδραματίζεται στις Σέρρες, συγκινητικό στη χιουμοριστική απλότητά του, υμνητικό της Αγάπης και της Ανθρωπιάς και παράλληλα συνταρακτικό με τις αποκαλύψεις των κακουργιών που έγιναν στη μικρή Σιέρρα Λεόνε στην πάμπλουτη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής, τη χώρα με τα καλύτερα ποιοτικώς διαμάντια στον κόσμο, του χρυσού, του ουρανίου, του καφέ και τόσων άλλων αγαθών, που τα κατακλέβουν οι «πολιτισμένοι», εξαφανίζοντας τους γηγενείς κατοίκους της που λιμοκτονούν. Στις 6 Σεπτέμβρη του 2010 έγινε η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών.
«ΤΑ ΕΞΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ». Μυθιστόρημα που αναφέρεται σε ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο η πένα του Αντώνη Μιχαηλίδη, με τον απλό τρόπο που τη χαρακτηρίζει, το έχει διανθίσει με όλα εκείνα τα ζωντανά συναισθήματα που συγκινούν και ευφραίνουν τον αναγνώστη και καθιστούν κι αυτό το βιβλίο πέρα για πέρα ανθρώπινο. Η ιστορία εξελίσσεται στην πόλη του Τορόντο και φτάνει μέχρι το Ρέσολουτ Μπέϊ, τον δεύτερο βορειότερο οικισμό πριν από τον Β. Πόλο, όπου οι δύο από τους κεντρικούς χαρακτήρες γίνονται μάρτυρες της καταστροφής που συντελείται στις ευαίσθητες αυτές περιοχές, λόγω της εσκεμμένης αδιαφορίας των «πολιτισμένων» που καταστρέφοντας, πρώτα τον οικογενειακό ιστό και μετά τη διατροφική αλυσίδα των ντόπιων Ινουίτ τους εξαφανίζουν, για να έχουν εύκολη πρόσβαση στον πυθμένα του Αρκτικού Πελάγους το οποίο είναι μια τεράστια δεξαμενή από μαύρο χρυσάφι.
Ο Αντώνης Μιχαηλίδης είναι παντρεμένος με την Έρη, που στάθηκε δίπλα του και τον στήριξε κι έχει δυο παιδιά, τον Ηλία και την Παυλίνα που ζουν στο Τορόντο. Από το 1996 μοιράζει τον χρόνο του σε Ελλάδα και Καναδά.