Εκδήλωση

Εκδήλωση: Εικόνα
φωτογραφια με δεντρο

"Παραμυθο-σπορίες"

Τετάρτη, Αύγουστος 12, 2020 - 08:00 - Τετάρτη, Αύγουστος 12, 2020 - 23:00

Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων  σας προωθούμε το πέμπτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”

Από τα πολύ παλιά χρόνια, για να σπείρει ο άνθρωπος τη γη χρειαζόταν τον κατάλληλο καιρό που θα ευνοούσε την ανάπτυξη υγιών και καρπερών φυτών. Για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες παρατηρούσε την φύση, τη θάλασσα, τον ουρανό και τις αντιδράσεις των ζώων για να προβλέψει τον καιρό των επόμενων ημερών ή και μηνών. Το χρώμα του ουρανού, ο τρόπος που δύει ο ήλιος, το χαμηλό πέταγμα των πουλιών ή το λάλημα του πετεινού ήταν ικανά να προμηνύσουν βροχή, κρύο ή πολύ ζεστές μέρες. 

Οι προβλέψεις αφορούσαν στις επόμενες ώρες ή μέρες. Ο Αύγουστος, όμως, ήταν ένα μήνας ξεχωριστός! Οι δώδεκα πρώτες ημέρες της νέας σελήνης του “μαρτυρούσαν” τον καιρό ολόκληρου του έτους. Κάθε μέρα παρατήρησης αντιστοιχούσε σε έναν μήνα του χρόνου, γι΄αυτό οι μέρες αυτές ονομάστηκαν “ημερομήνια” ή “μερομήνια”. 

Πόσο γνώριμα είναι σε εμάς αυτά τα σημάδια και πώς η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από την φύση; Ένα εργαστήριο διαρκείας που θα μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για το δικό μας ημερολόγιο της σποράς …

 Στο πέμπτο εργαστήριό μας θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τον καιρό, θα  παρατηρήσουμε τι καιρό κάνει τον Αύγουστο στον τόπο μας για δώδεκα συνεχείς ημέρες και στηριζόμενοι στα μερομήνια, την λαϊκή μέθοδο πρόβλεψης καιρού, θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε κι εμείς τον καιρό για τους επόμενους μήνες. 

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!