Εκδήλωση: Εικόνα
Μαθήματα κλασικής παιδείας - Θέμα: Η τριχοτομημένη Θράκη: Το Κύδος του Ελληνισμού.Πολύπαθη και ερατεινή- ο Ίμερος των εραστών της γαίας.
Εκδήλωση: Τοποθεσία
Αμφιθέατρο "Γεώργιος Καφταντζής" ισόγειο
Τετάρτη, Φεβρουάριος 15, 2023 - 19:00 - Τετάρτη, Φεβρουάριος 15, 2023 - 20:30
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Ρωμανίδης Αλεξ. Ιωάννης
Οι μικρές Ελλάδες έξω από την Ελλάδα (Μ. Ασία, Θράκη, Πόντος Κύπρος) ήταν οι αρχαίες κοιτίδες του Ελληνισμού, τα αστραφτερά μετέωρα που σελάγισαν και φώτισαν το μολυβένιο ουρανό ενός κόσμου βουτηγμένου στην αμάθεια και τη βαρβαρότητα.
Η Θράκη και η περιοχή της, οι Θράκες και η πορεία τους από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους εξετάζονται στην ενότητα αυτή. Ινδοευρωπαϊκή φυλή, με γλώσσα ίδιας οικογένειας με την Ελληνική. Πολλές οι φυλές τους, Άρτακοι, Βισάλται, Κίκονες, Οδόμαντες, Τριβολλοί, Σάοι κ.α. ,είκοσι δύο Έθνη και πληθυσμός περίπου δύο εκατομμύρια, κατά το Θουκυδίδη. Εξελληνίζονται πλήρως στα χρόνια της δυναστείας των Μακεδόνων. Μεγαρείς και Μιλήσιοι ίδρυσαν αποικίες στο χώρο της. Οικιστές που ίδρυσαν αποικίες στο χώρο της ήταν, ο Μιλτιάδης, ο Άγνωνας, ο Ορέστης, ο Βρασίδας, ο Βύζαντας, που ίδρυσε την ξακουστή Βιζύη κι απ’ αυτήν Βυζάντιο. Το Διδυμότειχο και οι Σαμοθράκη τα δύο άκρα της Θράκης, που συντηρούν το μυστήριο το αρχαίο και το Βυζαντινό, τον άνθρωπο του Ήλιου και της Πέτρας. Είναι η χώρα του μύθου, καθώς ο Δίας από το όρος Σάος παρακολουθούσε τον Τρωικό πόλεμο. Η Μαρώνεια φιλοξένησε τον Οδυσσέα στην επιστροφή του. Η χώρα των Κικόνων Κυκλώπων. Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη συμβολίζουν την αδυναμία του ανθρώπου να νικήσει το θάνατο. Ο Γ. Βιζυηνός θα πει: « Από τη Θράκη, βρε παιδιά, από τη Θράκη εγίνη η πρώτη ψαλτοσύνη». Τα Καβείρια Μυστήρια εκεί τελούνταν. Πατρίδα του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Λεύκιππου, του Αρίσταρχου, του Αριστοφάνη, του Εκαταίου, της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου.
Στη Ρωμαιοκρατία η Κωσταντινούπολη ορίζεται πρωτεύουσα του Βυζαντίου και του κόσμου. Η μόνη πρωτεύουσα που ακουμπά σε δύο Ηπείρους. Χαμογελά στην Ανατολή και αναπαύεται στη Δύση. Η Βασιλεύουσα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ελληνισμού επί 15 αιώνες. Η Θράκη από μια μακρινή επαρχία της Ρώμης γίνεται η Μητέρα γη της Νέας Ρώμης και της Ορθοδοξίας. Δόξα και πτώση . Η πρωτοπόρα προσφορά της Θράκης στα γράμματα και στις επιστήμες από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Η λατρεία ,η τέχνη και οι μύθοι που συνδέονται με το χώρο της. Μνημεία που τα αντικρύζομε και σείονται οι ίνες του είναι μας. Θρακιώτες που επηρέασαν το ρου της Ιστορίας με την προσφορά τους στην Εθνεγερσία του 1821. Η Τουρκοκρατία και η σταδιακή τριχοτόμησή της από το 1878 μέχρι το 1924. Η Μικρασιατική καταστροφή και τα αίτιά της. Εκατό χρόνια μετά ο λαϊκός πολιτισμός επιβιώνει και αναβιώνει. (Αναστενάρια, Μπάμπω). Η προσφυγιά και η αποκατάσταση στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στην Αντιπεριφέρεια Σερρών. Ο πολιτισμός των Θρακών ανθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με την εργατικότητα και την προσφορά τους συνέβαλαν στον νεοελληνικό πολιτισμό. Γ. Μαρασλής, Ζαρίφης, Δημόκριτος, Βιζυηνός, Βάρναλης, Μουσόπουλος, Μάνος Χατζηδάκης, και πολλά άλλα αγλαά τέκνα του Ελληνισμού, είναι Θρακιώτες. Εδώ και χιλιετίες η Θράκη και ο ευρύτερος θρακικός χώρος κυριολεκτικά γεννούν τη Ελλάδα και τον Ελληνισμό, καθώς αποτελούν σωματική και πνευματική κοιτίδα των Ελλήνων, από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Στρατηγική η θέση της πάντα. Πρωτεύουσα δύναμη και των Βαλκανίων ήταν και είναι η Θράκη. Η Ελληνική Θράκη, η Ιστορική Θράκη. Χωρίς αυτήν δεν μπορούν να υφίστανται Ελλάδα και Έλληνες.
Κρατούν οι Θρακιώτες το δικό τους πυρσό, από τη φλόγα του οποίου φλέγονται, αλλά δεν καίγονται. Σφυρηλατήθηκαν στο αμόνι του χρόνου κι έχουν ψηθεί στο καμίνι του πόνου.
Η εισήγηση αφιερώνεται ειδικά στους Θρακιώτες της περιοχής του Γυμνασίου Σκουτάρεως με τους οποίους ο εισηγητής συμπορεύτηκε 25 χρόνια ως καθηγητής και διευθυντής του Γυμνασίου.
Ο Γιάννης Ρωμανίδης είναι συνταξιούχος Φιλόλογος. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Σερρών, από γονείς Πόντιους πρόσφυγες από το Καρς του Καυκάσου. Υπηρέτησε στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε Διευθυντής Γυμνασίων, πρόεδρος των Φιλολόγων Ν. Σερρών(14 χρόνια). Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Σερρών (12 χρόνια) και Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Σερρών. Εισηγητής στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Σωματείων με θέμα « Ιστορική Αναδρομή των Ποντιακών Τραγουδιών». Συγγραφικά έργα του 1) «Κροισολογίες» και 2) «Κανετίδης Πλούταρχος, ο Θρύλος του Πόντου». Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών{ ΕΜΕΙΣ}. Πολλά άρθρα του δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο.