Ανακοίνωση

Ανακοίνωση: Εικόνα
λογότυπο δράσης

“ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση”

08/07/2020 - 09/09/2020

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό… Οι βιβλιοθήκες έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες και πλέον υποδέχονται σταδιακά και με ειδικά μέτρα προστασίας το κοινό τους. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παραμένει πιστή στον στόχο της μέσω του τροποποιημένου εκπαιδευτικού της προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα…” και το προσαρμόζει αντίστοιχα για όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους των βιβλιοθηκών που θέλουν να διαβάσουν νέα βιβλία και να πραγματοποιήσουν δημιουργικές δράσεις περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους...στη φύση... 

“ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση” αυτή τη φορά, ξεκινώντας τις καλοκαιρινές μας ιστορίες στη βιβλιοθήκη, στο σπίτι, στην παραλία, στον κήπο, συντροφιά με τις δράσεις της ΕΒΕ και του ΔΕΒ. Στόχος μας είναι αυτό το καλοκαίρι να “γεμίσει” από ιδιαίτερες ιστορίες, δημιουργικές δραστηριότητες, γνώση, διασκέδαση και πολλά ενδιαφέροντα βιβλία! Ξεκινάμε… Μια σπορά κι έναν καιρό… 

Από την Τετάρτη 08/07/2020 μέχρι την Τετάρτη 02/09/2020, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες του ΔΕΒ συνολικά 7 διαφορετικά εργαστήρια, για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με σχετική προτεινόμενη βιβλιογραφία, οδηγίες για την δραστηριότητα και θεωρητικό πλαίσιο που ολοκληρώνει την επιστημονική καταγραφή του κάθε εργαστηρίου.Κάθε εβδομάδα θα βρίσκετε τις οδηγίες των εργαστηρίων αναρτημένες στη σελίδα της βιβλιοθήκης, ενώ θα μοιράζονται και σχετικές οδηγίες στο γραφείο δανεισμού της παιδικής, στον 1ο όροφο.

Παρακάτω θα βρείτε όλα τα διαθέσιμα εργαστήρια με τις οδηγίες τους.  Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα μπορείτε να τα αποστέλλεται στο email της βιβλιοθήκης serrelib@gmail.com η και ως μήνυμα στη σελίδα του facebook. Για τυχόν απορίες θα μπορείτε να απευθύνεστε στο 2321098557. Σκοπός μας είναι  τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους  να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media.Περισσότερες πληροφορίες στο https://network.nlg.gr/ 

Εργαστήρια Ιουλίου 2020

1ο Εργαστήριο: "Η κιβωτός των σπόρων".

Στο πρώτο μας εργαστήριο θα συλλέξουμε σπόρους της επιλογής μας, θα τους παρατηρήσουμε, θα διερευνήσουμε την προέλευσή τους και θα τους αποθηκεύσουμε σε μια κιβωτό που θα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την κιβωτό σας και να τη στείλετε στο email της βιβλιοθήκης serrelib@gmail.com! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

2ο Εργαστήριο: "Οι σπόροι που πετούν".

Στον πλανήτη μας τα ζώα και τα φυτά αλληλοεξαρτώνται, το ένα χρειάζεται το άλλο για να επιβιώσει, να τραφεί, να αναπαραχθεί. Ποιο ζώο θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα φυτά; Τι θα συνέβαινε αν αυτά ήταν μόνα τους στη φύση χωρίς τα ζώα και τον άνθρωπο; Ένα παράδειγμα της αλληλεξάρτησής τους είναι ο τρόπος της αναπαραγωγής των φυτών ή αλλιώς αυτό που ονομάζουμε διασπορά. Τα πουλιά τρέφονται με σπόρους φυτών και καθώς πετούν, τους μεταφέρουν, βοηθώντας τα φυτά να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν σε νέες τοποθεσίες. Οι φτερωτοί μας φίλοι γίνονται χρήσιμοι για τα φυτά που τους τρέφουν και η σχέση αυτών των οργανισμών δείχνει πως ο πλανήτης μας είναι ένα ενιαίο σύστημα που κάθε μέλος του έχει ανάγκη τους υπόλοιπους. 

 Στο δεύτερο μας εργαστήριο θα φτιάξουμε ένα γλύκισμα από σπόρους για να τσιμπολογούν τα πουλιά ανάμεσα από τα ταξίδια τους, θα γνωρίσουμε τον τρόπο επικοινωνίας τους, πώς πετούν και πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους, κυρίως όμως θα ανακαλύψουμε υπέροχα βιβλία που μιλούν για τα πουλιά.

Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση).

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα μπισκότα σας ή τα πουλιά που θα τα τσιμπολογούν και να τις στείλετε στη βιβλιοθήκη στο email serrelib@gmail.com. Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

3ο Εργαστήριο: "Οι σπόροι που κρύβονται".

Στο προηγούμενο εργαστήριο είδαμε πως τα σποράκια των φυτών μεταφέρονται ή και τρώγονται από τα πουλιά. Όμως δεν αγαπούν μόνο οι ιπτάμενοι φίλοι μας τους σπόρους, αλλά και τα γνωστά σε όλους μας μυρμήγκια, που τα συλλέγουν και τα “κρύβουν” στις φωλιές τους πολλά μέτρα κάτω από τη γη. 

Οι περισσότεροι από μας έχουμε παρατηρήσει πως τα μυρμήγκια κάνουν την εμφάνισή τους αρχές της άνοιξης με την πρώτη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Τα συναντάμε καθ΄ όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών σε σπίτια πόλεων και χωριών, στην αυλή, στην κουζίνα και κυρίως όπου έχουμε ξεχάσει κάποιο τρόφιμο. Αγαπημένες τους λιχουδιές, είναι το λάδι, το μέλι και η ζάχαρη. Τι γνωρίζουμε όμως για τα μυρμήγκια; Τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά και απαραίτητα σε ένα οικοσύστημα; Ένα είδος που αποτελεί παράδειγμα για τον άνθρωπο τόσο για την άψογη επικοινωνία και συνεργασία που έχουν μεταξύ τους όσο και για την εργατικότητά τους. 

 Στο τρίτο μας εργαστήριο θα δημιουργήσουμε έναν φορητό κήπο - τεράριουμ- για να φιλοξενήσουμε μυρμήγκια και να παρατηρήσουμε πώς κινούνται και μεταφέρουν σποράκια σε έναν μικρότερο κόσμο από αυτόν που ζουν κανονικά. Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να φροντίζουμε τα φυτά του μικρού μας κήπου και να κρατήσουμε το οικοσύστημα αυτό ζωντανό.  

Παρακάτω θα βρείτε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση).

Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες από τους κήπους σας, τα μυρμηγκάκια ή τις ζωγραφιές σας και να τις στείλετε στη βιβλιοθήκη με email στη διεύθυνση serrelib@gmail.com! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

4ο Εργαστήριο: "Παραμυθο-σπορίες".

Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων,  σας προωθούμε το τέταρτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”

Πόσους θησαυρούς μπορεί να βρει κανείς άραγε ψαχουλεύοντας την ακρογιαλιά; Αμέτρητους... Βότσαλα, κοχύλια, πέτρες, χαλίκια, σπόροι της θάλασσας και της αμμουδιάς. Παραλίες, ακροθαλασσιές, δαντελωτές ακτές φιλοξενούν τα πιο όμορφα, μοναδικά, σπάνια, ασυνήθιστα αλλά και απλά βότσαλα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Ας σκεφτούμε… Πόσες φορές επιστρέψαμε από τις διακοπές μας κουβαλώντας κάποιους τέτοιους μικρούς θησαυρούς; Ήρθε η ώρα να τους αξιοποιήσουμε και να μην μείνουν άλλο ανεκμετάλλευτοι, αλλά να αποκτήσουν “ζωή” μέσα από αυτό το εργαστήριο. Να γίνουν παραμυθοσπορία, σπείρα, αφήγηση, εικόνες, παιχνίδι. Μες στην καρδιά του καλοκαιριού, ας σπείρουμε μια ιστορία…

Στο τέταρτο εργαστήριό μας θα  συλλέξουμε βότσαλα και θα ζωγραφίσουμε πάνω σε αυτά  εικόνες που θα αποτελούν μέρη μιας φανταστικής ιστορίας. Θα τα τοποθετήσουμε σε σπειροειδή μορφή πάνω στο ταμπλό και θα αφηγηθούμε στους φίλους μας την δική μας ιστορία. Αν αλλάξουμε τη σειρά στα βότσαλα πάνω στην σπείρα μια νέα ιστορία θα ξετυλιχτεί με διαφορετική εξέλιξη και ανατροπές. 

Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Μπορείτε να δανειστείτε τα βιβλία που προτείνονται από την τοπική σας βιβλιοθήκη για να κατανοήσετε καλύτερα τον σκοπό του εργαστηρίου.

5o Εργαστήριο. Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων  σας προωθούμε το πέμπτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”

Από τα πολύ παλιά χρόνια, για να σπείρει ο άνθρωπος τη γη χρειαζόταν τον κατάλληλο καιρό που θα ευνοούσε την ανάπτυξη υγιών και καρπερών φυτών. Για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες παρατηρούσε την φύση, τη θάλασσα, τον ουρανό και τις αντιδράσεις των ζώων για να προβλέψει τον καιρό των επόμενων ημερών ή και μηνών. Το χρώμα του ουρανού, ο τρόπος που δύει ο ήλιος, το χαμηλό πέταγμα των πουλιών ή το λάλημα του πετεινού ήταν ικανά να προμηνύσουν βροχή, κρύο ή πολύ ζεστές μέρες. 

Οι προβλέψεις αφορούσαν στις επόμενες ώρες ή μέρες. Ο Αύγουστος, όμως, ήταν ένα μήνας ξεχωριστός! Οι δώδεκα πρώτες ημέρες της νέας σελήνης του “μαρτυρούσαν” τον καιρό ολόκληρου του έτους. Κάθε μέρα παρατήρησης αντιστοιχούσε σε έναν μήνα του χρόνου, γι΄αυτό οι μέρες αυτές ονομάστηκαν “ημερομήνια” ή “μερομήνια”. 

Πόσο γνώριμα είναι σε εμάς αυτά τα σημάδια και πώς η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από την φύση; Ένα εργαστήριο διαρκείας που θα μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για το δικό μας ημερολόγιο της σποράς …

 Στο πέμπτο εργαστήριό μας θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τον καιρό, θα  παρατηρήσουμε τι καιρό κάνει τον Αύγουστο στον τόπο μας για δώδεκα συνεχείς ημέρες και στηριζόμενοι στα μερομήνια, την λαϊκή μέθοδο πρόβλεψης καιρού, θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε κι εμείς τον καιρό για τους επόμενους μήνες.