1000 και δύο βιβλία 

Συγγραφέας: Laurent Binet
Tίτλος: HHhH
Eκδότης: Κέδρος
Xρονολογία έκδοσης: 2015
Ημερομηνία καταχώρησης: Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017


Όταν ο Χάινριχ Χίμμλερ τέθηκε επικεφαλής των διαβόητων Ες Ες ,δρομολόγησε το σχέδιο εξάλειψης του εβραϊκού στοιχείου από την Ευρώπη.
Εκτελεστής του σχεδίου αυτού δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ράινχαρντ Χάιντριχ.
Ψηλός, κατάξανθος, με πρόσωπο μακρόστενο και τα έντονα χείλη μοναδικό σημείο ερωτισμού σε μια παγερή όψη, ο Χάιντριχ ενσάρκωσε με ιδανικό τρόπο το αρχέτυπο του Άριου.
Η ατσάλινη σκληρότητα του θα του προσδώσει το προσωνύμι "Ξανθό Κτήνος" που φαίνεται τον...κολάκευσε και φρόντισε να το επιβεβαιώσει όταν κατέφθασε ως τοποτηρητής του Ράιχ στην Τσεχία, εγκαθιστώντας ένα καθεστώς τρόμου στη "Χώρα των Κάστρων", ενόσο τα φονικά Einsatzgruppen του έσφαζαν αμάχους σε όλα τα κατεχόμενα πίσω από τις γραμμές σε Πολωνία,Σοβιετική Ένωση, Γαλλία...
Σε αυτά επεχείρησαν να δώσουν τέλος δύο παρτιζάνοι κομάντος- απεσταλμένοι από την εξόριστη κυβέρνηση Μπένες, ο Τσέχος Γκάμπτσικ και ο Σλοβάκος Κιουμπίς, ζητώντας να ξεπλύνουν την ντροπή της επονείδιστης παράδοσης της Τσεχοσλοβακίας.
Η απόπειρα κατά του Χάιντριχ θα μείνει στην Ιστορία ως "Επιχείρηση Ανθρωποειδές" και συνιστά την κορυφαία και πιο θεαματική πράξη αντίστασης εναντίον του γερμανικού Ράιχ σε όλη την Ευρώπη.
Ο Μπινέ με έναν τρόπο ιδιότυπο και μοναδικό θα φωτίσει όλες τις πτυχές αυτής της αποστολής- ιχνηλατώντας την αιματοβαμμένη παρουσία του Ράιχ στην Τσεχοσλοβακία -από τις διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και την προσάρτηση της Σουδητίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
Ανάμεσα σε όλα θα παρελάσουν παραστατικά η θηριωδία του ναζισμού, οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του ίδιου του Χάιντριχ, κι οι ψυχολογικές διακυμάνσεις όλων των ηρώων του δράματος σε μοναδικές στιγμές ηρωισμού, προδοσίας και μνήμης.
Ένα βιβλίο που δε θα ξεχάσετε ποτέ.


Λίστα όλων των βιβλίων