Διάλεξη του Μιχάλη Σωτηρίου: ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΡΟΫΝΤ ΤΟ 2011 (28.02.2011)

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης διοργανώνουν σειρά διαλέξεων με ομιλητή τον γνωστό Σερραίο ψυχίατρο κ. Μιχάλη Σωτηρίου με γενικό τίτλο «Ψηφίδες Ψυχολογίας».
Οι διαλέξεις θα έχουν κύριο εργαλείο την ψυχολογία και κατά τη διάρκειά τους θα αναπτυχθούν θέματα γύρω από έναν κοινό άξονα, τις κρίσεις ως έννοιες αλλά και καθημερινά βιώματα. Κρίσεις του εσωτερικού έναντι του εξωτερικού μας κόσμου, του ατόμου έναντι της κοινωνίας, των επιθυμιών έναντι της μη εκπλήρωσης - ματαίωσης. Οι διαλέξεις γίνονται μια φορά το μήνα στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Βιβλιοθήκης με ελεύθερη είσοδο.

1η Διάλεξη

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΡΟΫΝΤ ΤΟ 2011


Από την ψυχολογία της καθημερινής ζωής
μέχρι τη δυσφορία /δυστυχία μέσα στον πολιτισμό

Για περισσότερο από εκατόν δέκα χρόνια και εβδομήντα δύο χρόνια μετά το θάνατο του Σίγκμουντ Φρόυντ (1939),η ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική, με φανατικούς υποστηρικτές όσο και αμφισβητίες/ πολέμιους, επηρέασε σημαντικά τις κοινωνίες του εικοστού αιώνα. Άλλωστε, στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής και του έργου ο Φρόυντ ασχολήθηκε και με τη μελέτη κοινωνικών θεμάτων, καθώς και πολιτιστικών προβλημάτων.
Σήμερα, στον εικοστό πρώτο αιώνα, μετά από δεκαετίες εφαρμογής των ιδεών και θεραπευτικών πρακτικών της ψυχανάλυσης παγκόσμια, με τις εξελίξεις των βιολογικών επιστημών (αποκωδικοποίηση γενετικού ανθρώπινου κώδικα), των νευροεπιστημών (λειτουργικές απεικονίσεις εγκεφάλου) και μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι κοινωνίες μας, ο κόσμος μας δεν έγινε ο επιθυμητά ιδανικός, ούτε ειρηνικός και ευτυχής.
Η φρουδική κριτική προσέγγιση των κοινωνιών, του πολιτισμού, των θεσμών έχει και σήμερα χρησιμότητα για τον καθένα μας στη γη, ιδίως συμβάλλοντας στην ψύχραιμη, ρεαλιστική αντίληψη και γι’ αυτό εν τέλει διαχειρήσιμη κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση