Τα νερά της Χερσονήσου 

Τα νερά της Χερσονήσου μπορεί να διαβαστούν ως ένα Βαλκανικό μυθιστόρημα, ως μια περιπέτεια εποχής αλλά και ως ένα μυθιστόρημα ιδεών. Χώρος του τα ταραγμένα Βαλκάνια στις αρχές του αιώνα μας και συγκεκριμένα το 1906 όταν βρισκόντουσαν κάτω από την Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία και παρουσιάζει συμπτώματα κατάπτωσης. Πρωταγωνιστές τρεις άντρες, ο άγγλος δημοσιογράφος Στήβεν, ο Θρακιώτης διερμηνέας του Νικηφόρος και ο ασκητής μουσουλμάνος  Γιουνούς  που δραπετεύει    από την Ιερατική Σχολή της Καβάλας και ζει σαν αγρίμι μέσα στα δάση. Ο Στήβεν με τον διερμηνέα του θα συναντήσουν τον Γιουνούς και θα του ζητήσουν να τους ακολουθήσει. Οι τρεις άντρες θα αναζητήσουν τα εβδομήντα θαυματουργά αγιάσματα της Θράκης αλλά ταυτόχρονα θα θέσουν σε δοκιμασία την πίστη, την ταυτότητα και την ανθρωπιά τους.

Η πορεία ξεκινάει από τους Φιλίππους και μέσα από την οροσειρά της Ροδόπης κατευθύνεται προς την Φιλιππούπολη και Αδριανούπολη για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Περιπλανήσεις σε γνωστά και άγνωστα μέρη, περιδιαβάσεις σε τοπία μυθικά και ονειρικά, μοναστήρια, πηγές, αγιάσματα, αρχαίοι ναοί, χάνια, γιοφύρια είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον τόπο και τις διαθέσεις των οδοιπόρων.

Ο μαγικός ρεαλισμός συναντάει την Ιστορία, το φανταστικό την αληθινή περιπέτεια. Σήμερα που η χερσόνησος της νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται και πάλι σε κρίση το βιβλίο προτείνει την φιλία και την αγάπη μεταξύ των λαών.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο

 

Κριτικές

κουκκίδα

Μαίρη Θεοδοσοπούλου, ΒΗΜΑ, 18 Οκτωβρίου 1998

κουκκίδα

Κοσμά Χαρπαντίδη, Περιοδικό της πόλης, Απρίλιος 1999

κουκκίδα

Δημήτρη Τσατσούλη, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ,  Ιούνιος 1999

κουκκίδα

Τάκη Μενδράκου, ΑΥΓΗ, 1  Αυγούστου 1999

κουκκίδα

Δημοσθένη Κούρτοβικ, ΝΕΑ, 29 Νοεμβρίου 2003

 

 

Συνεντεύξεις

κουκκίδα

Βασίλη Καλαμάρα,  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 11 Σεπτεμβρίου 1998